GDS Pay Committee Report Approved by Cabinet on 06th June 2018. According to Cabinet approval, there is no changes has made on TRCA, Increment, DA, Bonus and Arrears. After reviewing the maximum number of article, post, you tube video it is confirmed that the low paid GDS arrears will be lower than high paying GDS. But, the question is Why Maximum GDS Arrears is Less then Others GDS?
As per GDS Pay Committee,11 (Eleven) old TRCA merge by three new TRCA Slab and this TRCA Slab was on base of Time of office work which was 3 hours, 3 hours 30 minute, 4 hours, 4 hours 30 minute and 5 hours. Check the table below.
See the above table, 3 hrs to 4 hrs GDS will be converted 4 hrs and there Level will be Level-1 and 4 hrs 30 mts & 5 hours GDS will be converted 5 working hours GDS and there Level will be Level 2. As GDS Salary has been increase on their working hours, So, their Arrears will calculated by their respective working hours by the GDS Pay Committee 2016.
Gramin Dak Sevak Pay Committee provide two formula to calculate GDS Arrears. Check the formula below
Illustration 1 :- Consider one GDS BPM prior to fixation in new wages scales is working in 3 hours TRCA Slab. GDS BPM will be fixed 4 in hours after fixation on New wages Scale once the recommendation of the committee are approved. He will be paid wages for 4 hours in the new scale on implementation of the recommendation of the report which would be any date prospectively after submission of report. Therefore for the period between 01.01.2016 and the date of implementation of the recommendation of the report, the GDS BPM will be paid arrears according 3 hours TRCA.
Illustration 2 :- Consider one GDS BPM prior to fixation in new wages scales is working in 3 hours TRCA Slab from 01.01.2016 to 31.05.2016 and then in 3.30 hours TRCA Slab from 01.06.2016 to the date of implementation of the recommendation of the report. In this case he/she will be paid arrears according to 3 hours TRCA Slab from 01.01.2016 to 31.05.2016 and then arrears according to 3 hours 30 minutes from 01.06.2016 till the implementation of report before he/she fixed in new wages slab of 4 hours.
Based on above Illustration, committee has prepared 11 arrears table for each existing slab the details are given on the Table.Read Recommended Arrears Table Click Here.
Example 1:- If you are getting 5 hours TRCA, for example your TRCA Slab was 4575-85-7125 on 01.01.2016 and your Basic pay was as below
Your New TRCA will be 14,500/- on 01.01.2016, So, your monthly arrears will be (14,500-10,294)=4,206/- hence you are getting 5 hours maximum TRCA.
If you are getting 3 hours TRCA, for example your TRCA Slab was 2745-50-4245 on or before 01.01.2016 and your Basic pay was as below
Your New TRCA will be 12,000/- on 01.01.2016,hence you are getting 3 hours TRCA So, your arrears calculation will be as under
Your 4 Hours Pay 12,000/-
Your 1 Hours Pay 12,000/4=3,000/-
Your 3 Hours Pay 3,000*3=9,000/-
Deference between New 3 hours TRCA and 3 Old TRCA (9,000-6,176)=2,824/- Your Monthly Arrears will be 2,824/-
Note : If I say in one word, Divide your New TRCA with your new working hours then multiply it with your old working hours and minus it with the TRCA (basic + 125% DA) of 01.01.2016.
For this reason the maximum number of GDS will be paid less arrears then others GDS who are getting 4.30 hrs and 5 hrs TRCA.